Sunday, August 28, 2011

Ucapan SELAMAT HARI RAYA

Hari ni mungkin adalah post terakhir saya dalam bulan Ramadhan 1432H ni..Rasanya lepas nie mungkin dah sibuk dengan persiapan raya dan sebagainya. Anda semua macam mana pulak? Saya pasti hari ni pasti ramai yang akan pulang ke kampung halaman masing-masing. Bagi yang membawa kenderaan masing-masing, berhati-hati di jalan raya.Semoga perjalanan anda selamat sampai di tempat yang dituju.

InsyaAllah pada tahun ini, saya akan meraikan hari raya buat pertama kalinya sebagai isteri dan untuk permulaan , tahun ni saya akan raikan 1 syawal di rumah mertua..kemudian saya akan balik ke kampung kedua ibu-bapa saya di Ayer Hitam, Johor pada 2 Syawal..insyaAllah pada rakan-rakan yang terdekat, mungkin boleh datang beraya di Johor...Oh yer tak lupa juga nak jemput sedara mare dan sahabat handai semua, jemput datang ke rumah kami yang tak seberapa ini di Taman Nusari Bayu, Bandar Sri Sendayan sepanjang Syawal ini. Pintu rumah kami sentiasa terbuka menerima kunjungan anda (",)...Tp jangan lupa yer call atau msg dulu, manalah tahu saya yg pergi berjalan masa tu kan hehe...

Jadi dengan ini, saya berbesar hati untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN buat semua saudara - mara, sahabat handai yang mengenali diri saya. Semoga lebaran ini membawa seribu makna kepada kita dan juga kita memperolehi sebuah kemenangan yang hakiki iaitu mendapat keampunan dan kerahmatan daripada Allah swt.

Terimalah kad raya maya yang tidak seberapanya daripada kami ^

Friday, August 26, 2011

Kuih Raya??

Hahhh tahun nie anda semua buat kuih raya apa?Ke buat kuih raya 'tunjuk-tunjuk' jer?? Saya pasti ramai antara kita yang buat sendiri kuih raya atau beli je yg dah siap, senang! Betul tak?

Tapi lain pulak ceritanya dengan saya. Entah apa kena dengan raya tahun nie...semua rasa nak buat sendiri jer. Mungkin kesan daripada mengandung ni kot..jadi terlebih rajin lain macam sikit huhu... tp yang sebenarnya nak cuba buat sendiri..saya lebih puas hati makan kuih/biskut raya yang dihasilkan oleh tangan sendiri...rasa seronok lebih2 lagi kalau menjadi dan sedap pulak tu..Kalau nak beli yang dah siap tu, kadang-kadang kita bukan tahu rasa dia, entah sedap ke, entah tak sedap ker...tapi kalau kita buat sendiri, kita boleh ubah suai ikut citarasa sendiri. Yang bagusnya, kalau orang tanya pasal kuih tu, mesti kita akn cakap...ha'ahh buat sendiri.. hahh tak ke rasa bangga gitu!! eceehhh (riak! riak!..hishh tak elok tau)

Ok malas nak bebel panjang2 pasal kuih raya ni..kat sini nak tepek satu gambar kuih yg berjaya saya buat iaitu popia nestum..mmg best sgt rasa popia nestum nie..tak rugi kalau anda semua buat...senang dan mudah je caranya.. saya buat guna dua peket kulit popia besar, dapatlah 1 balang setengah..tp satu balang dh bg mak mertua...ada sebungkus lagi kulit popia, nak buat untuk my mom pulak :-)

Ni gambar hasil popia nestum saya yg dah siap.



Untuk resipi, credit kepada blog cendana kasih...terima kasih ye kak :)

Ada 2 jenis lagi kuih yang saya buat iaitu cornflake coklat ( ganti kepada coklat madu, buat kelainan sikit) dan satu lagi kuih siput...Alah saya buat kuih yg senang-senang jer..kalau buat yg leceh-leceh ni takut tak buat kerja lainlah jadinya hikhik.. Tp maaflh gmbr tak dpt nk tepek kt sini sbb lupa plak nk amek gmbr..Kalau rasa- rasa teringin nk makan kuih homemade buatan tgn saya nie, jemput2lah yer dtg rumah saya raya nnti k :-)


Kek Velvet Ombak Beralun @ Kek Lailatul Qadar

Alkisahnya, malam semalam saya bertungkus lumus bersama bersuami menyiapkan kek velvet atau saya bagi nama dia kek lailatul qadar, konon2nye sempena 10 mlm terakhir, bg nama lain sikitlh kek tu kan..kisahnya, terjumpa resipi ni kat dalam majalah iklan masa kat ofis, tgok rupa kek mcm sedap je, terus rasa mcm nak buat..bahan-bahannye pon takderlah susah sangat nk cari...

So mlm tadi lepas isya' dan terawih, bermulalah operasi kami laki bini membuat kek.Mula-mula saya siapkan bahan -bahan, suami pulak tolong keluarkan mixer, bentang tikar, amik dulang...saya pon sukat lah tepung, gula, susu dan segala macam bahan. Amek masa jugak rupanya nk siapkan semua bahan-bahan tu. bila semua bahan dah tersedia, apa lagi tinggal lebur je dalam mixer tu....pukul je sampai kembang...yg tu pon tak amek masa sgt...sampailah ke step terakhir, kami pon kukuslah kek tu..ohh lupa nk bgthu, kek ni di kukus yer..tk perlu bakar :-)
Lebih kurang dalam pukul 11mlm kami masukkan dalam pengukus, kemudian kami biarkan selama 45 minit.  Dalam tempoh 45 min tu, bolehlah kemas dapur dan cuci-cuci pinggan mangkuk segala bagai tu..Memang best gak buat kek ni, yg tak bestnye bab2 nak mengemas dan mencuci pinggan mangkuk tu yg tak tahan huhu.. tp takper, demi sebiji kek, ku gagahi jua ecehh!

Akhirnya dlm pukul 11.45mlm gitu, suami padamkan api dapur...masa tu saya dh terlelap jap kat katil..suami panggil bgthu kek dah siap..on the spot gak saya bangun! haha excited punyer pasal...
Biler tengok hasil kek tersbut, not bad...sgt puas hati! Cuma corak dia berserabut sikit la...haha tak kesahlah tu, janji jadi kek, kalau jadik biskut haru jugak gamaknye kan?

Lalala...jom cuci mata tengok kek nie,, sowiii tak cantik sgt rupanya tp rasanya, 5 thumbs up! Ok, nnti saya kongsikan resipinya, nnti u olls semua bolehlah buat jugak..mungkn boleh buat sempena raya nnti ker..tp kami punye mcm tk sempat je nk buat raya..ni pon dh tinggal separuh kena ngap huhu :-)

Ni lah rupa kek yang dah siap di potong...

                                              Dah siap pack 3 bekas, untuk bagi officemate sikit :-)

Ok ni resipinyer:-

Bahan-Bahan:-

5 biji telur Gred A yg sejuk dari peti ais ( saya guna telur gred C, jadi sya tmbah sebiji lg)
2 cwn tepung gandunm - ayak
1 cwn gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovellete
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat (150g)
100g mentega - dicairkan
Pewarna oren, kuning, hijau dan merah
Secukupnya serbuk koko atau serbuk milo ( saya campur dua-dua)

Cara-cara Membuatnya:
1. Panaskan kukusan. Loyang di alas kertas dan di gris sekeliling
2. Pukul telur, gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain kecuali mentega dan pewarna
3. Setelah adunan kembang, masukkan mentega cair. Kaup balikkan adunan hingga rata
4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan warnakan
5. Ratakan adunan pertama di dalam loyang. Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata-rata hingga menutupi lapisan pertama tadi
6. tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas. Bagi memudahkan guna sudu makan dan tompok-tompokkan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko. tabur lagi serbuk koko rata-rata. Ulangi melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
7. Tutup loyang kemas-kemas dengan aluminium foil yang telah disapu mentega
8.Kukus selama 45minit
9.Apabila masak, buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang telah dilapis sudah kelihatan berombak
10.Biarkan kek 5 minit dalam loyang. Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai/pinggan
11. Biarkan kek benar-benar sejuk dan boleh dipotong sebelum dihidangkan


SELAMAT MENCUBA :-)

Tuesday, August 16, 2011

Saya Mengidam!!

Macam ntah apa-apa je kan entri kali nie...tapi seriously nak bagitahu, memang mengidam giler nak benda nie..aduhhhh...pening kepala macam mana nak dapatkan...kawan-kawan ada cadangan tak? nak beli gaji den ciput yo..


















CONFIDENCE 7465 - COMPUTERMATIC SEWING MACHINE
Features
50 built-in stitches
2 one-step buttonholes
6 direct-stitch button selection
Push-button stitch selection - select your stitch easily with buttons, not dials
Auto tension - ensures stable stitch quality for every type of fabric
Vivid screen: LED - Clear, crisp display of stitch selection

Price*: RM 1,545 (WM)   RM 1,595 (EM)


Tadaaaa!!! inilah bendanya yang saya dok idam-idamkan...alahai kalau Santa Clause dengar, dia boleh tak bg sebiji mesin ni pada saya?? hohooho..


Perlu tak mesin jahit nie? apa pendapat korang? Sebagai seorang wanita yang sudah berumah tangga, saya rasa agak perlu..kalau baju koyak ke, seluar koyak ker, setakat sikit2 tu..takkan nak pg hantar kat tailor atau tak perlu pakai dah sedangkan kalau boleh jahit sikit je bahagian koyak tu, dah boleh pakai semula pakaian kita tu.

Pastu, kalau ada mesin jahit...nak jahit langsir pon boleh, jahit sarung bantal pon boleh...ishh senang kata mcm2 lah boleh jadik kalau ada mesin jahit ni kan?? betul tak? silap hari bulan kalau terlebih rajin dan terlebih kreatif boleh jadik business lagi gitu...

Hmmm bila dok timbang-timbangkan perkara nie, mmg rasa perlu sangat ada mesin jahit ni. dah la saya pun mmg jenis suka menjahit....sejak dua menjak, tangan nie rasa gatal jer nak menjahit, tapi tkder mesin nak buat camner kan??

Ishh tak boleh jadik nie, kena usaha jugak untuk dapatkan mesin jahit walau apa cara sekalipun...Tapi bile tengok harga mesin jahit yg jenis mcm kat atas tu, aduhaii tertelan air liur jugak kalau nak beli cash tu..hmmmm...ligat otak ni berpikir cara untuk dapatkan jugak mesin jahit nie..

Ada sapa-sapa sudi nak share atau kongsikan idea mcm mana yer saya boleh beli mesin jahit nie? Kalau boleh nk bayar ansuran biar la yg takder faedah, tk guna kad kredit etc...( erk, ada ke??)

Tuesday, August 9, 2011

Alkisah Ramadhan 1432H

Alhamdulillah, tahun nie buat pertama kali saya menyambut bulan Ramadhan yang mulia ini bersama suami dan juga dalam keadaan sedang sarat mengandung. Syukur di atas nikmat yang telah Allah kurniakan.
Puasa pada tahun ini, agak mencabar sikit sebab saya mengalami anemia ketika hamil dan perlu banyak jaga pemakanan yang sihat untuk kekal cergas. Kalau kurang makan, nanti keletihan dan mungkin boleh pitam.
Puasa pada hari pertama telah mencabar kebolehan diri saya. Dari pagi hingga tenghari masih boleh tahan lagi..tapi masuk ke petang je, badan dah menggigil dan kepala dah pening, rasa macam nak pitam yang amat sgt. Selepas berbuka aje, terus collapse! Mmg tk larat nk bangun, terbaring je...sembahyang pon rasa semput dan dada rasa sempit. Kesudahannya, 3 hari keesokannya saya tak dpt berpuasa...sgt sedihkan?

Tapi disebalik kesedihan itu, nak dijadikan cerita...saya telah menemui penawarnya apabila saya menemui saudara ayah saya di Bandar Enstek. Beliau adalah pengedar air sarang burung walit. Oleh sebab ayah saya dah amanahkan kepada saya untuk belikan sbotol untuk dia, jadi saya pon belilah juga sebotol sebab daripada penerangan yg sedara saya bgthu, air sarang burung ni bagus jugak untuk perempuan hamil. Alhamdulillah selepas saya ambil pada malam dan sebelum sahur keesokan harinya, saya dapat berpuasa penuh pada hari tersebut! Malah sehingga hari nie, saya dapat berpuasa penuh tanpa rasa keletihan dan timbul simptom2 seperti hari pertama saya puasa..Malah anak dalam kandungan saya bergerak cergas walaupon saya tetap berpuasa :-) Syukur sangat di temukan dengan penawarnya...kalau awal sikit saya jumpa air sarang burung tu, mesti dah dapat puasa full kan?? hehe...
Nak tahu produk apa yang saya pakai??

Tadaaa...inilah dia produk yang saya pakai sepanjang ramadhan ni...
Minuman Sarang Burung, Aerodynamus Healthy daripada syarikat Ketella.
Kalau ada sapa2 berminat, boleh gak nak order daripada saya...
Harganya RM90 je...420ml. Boleh tahan sebulan.

Ok, kat bawah nie saya letakkan khasiat dan kelebihannya:

Aerodramus Healthy adalah produk terbaru bagi menggantikan ASB 420ml. Kandungan sarang burungnya telah dipertingkat daripada 12% kepada 15% serta ditambahkan lagi dengan lingzhi (Ganoderma). Produk ini adalah produk yang paling laris di pasaran dan merupakan formulasi terbaik daripada FAA Marketing.
Stevia digunakan bagi menggantikan gula sementara serbuk mutiara dicampurkan bagi memberikan khasiat kepada tulang dan urat saraf. Di antara khasiat utamanya dapat membantu:
  • Memperbaiki system buah pinggang.
  • Agen pemulihan hepatitis B.
  • Batuk-batuk kronik.
  • Memperkuatkan tenaga batin.
  • Agen pemulihan pengidap Asma.
  • Mengurangkan kahak.
  • Wanita mengandung dapat mengurangkan sakit pada pinggang dan menguatkan paru-paru bayi dalam kandungan serta mempercepatkan proses penyembuhan selepas melahirkan.
  • Meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.
  • Menguatkan tulang dan saraf serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit khususnya bagi warga emas.
  • Bagi perokok, ianya dapat mengurangkan kesan yang timbul daripada nikotina serta mencegah kanser paru-paru
  • Kardiovascular – sarang burung mengandungi Qoenzyme Q10 baik untuk kesihatan jantung
  • Anti Oksida dapat membantu mengurai asid urik yang terkumpul dalam tubuh badan.
Cara pengambilannya: Satu sudu besar di waktu pagi dan malam


p/s: Highly recommended untuk mereka yang sakit2 sendi, sakit2 lutut, gout. Sama je macam Walit Gold, sebab kilang yang sama, packaging je lain2.

Fetal Development - Week 29





If you’ve been feeling weird little fluttering butterflies in your belly, it’s not just your run-of-the-mill pre-birth performance anxiety.
Actually, it's your amazing baby with a case of the hiccups: a fairly common occurrence at this point, due to them practicing breathing for their big birthday.
In addition to getting a round of butterfly-like hiccups, your little swimmer has arduously managed to accumulate enough baby fat to account for nearly 3.5% of their overall body weight.
Yeah, compared to we lardy adults, it’s not very impressive, but considering they used to have NO fat, it’s certainly a healthy (and body-warming) accomplishment in its way.
Another fantastic life-critical accomplishment: your baby's spleen is now in charge of hematopoiesis — the 10 dollar name for the process involved in building up certain important blood components.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...