Friday, August 26, 2011

Kek Velvet Ombak Beralun @ Kek Lailatul Qadar

Alkisahnya, malam semalam saya bertungkus lumus bersama bersuami menyiapkan kek velvet atau saya bagi nama dia kek lailatul qadar, konon2nye sempena 10 mlm terakhir, bg nama lain sikitlh kek tu kan..kisahnya, terjumpa resipi ni kat dalam majalah iklan masa kat ofis, tgok rupa kek mcm sedap je, terus rasa mcm nak buat..bahan-bahannye pon takderlah susah sangat nk cari...

So mlm tadi lepas isya' dan terawih, bermulalah operasi kami laki bini membuat kek.Mula-mula saya siapkan bahan -bahan, suami pulak tolong keluarkan mixer, bentang tikar, amik dulang...saya pon sukat lah tepung, gula, susu dan segala macam bahan. Amek masa jugak rupanya nk siapkan semua bahan-bahan tu. bila semua bahan dah tersedia, apa lagi tinggal lebur je dalam mixer tu....pukul je sampai kembang...yg tu pon tak amek masa sgt...sampailah ke step terakhir, kami pon kukuslah kek tu..ohh lupa nk bgthu, kek ni di kukus yer..tk perlu bakar :-)
Lebih kurang dalam pukul 11mlm kami masukkan dalam pengukus, kemudian kami biarkan selama 45 minit.  Dalam tempoh 45 min tu, bolehlah kemas dapur dan cuci-cuci pinggan mangkuk segala bagai tu..Memang best gak buat kek ni, yg tak bestnye bab2 nak mengemas dan mencuci pinggan mangkuk tu yg tak tahan huhu.. tp takper, demi sebiji kek, ku gagahi jua ecehh!

Akhirnya dlm pukul 11.45mlm gitu, suami padamkan api dapur...masa tu saya dh terlelap jap kat katil..suami panggil bgthu kek dah siap..on the spot gak saya bangun! haha excited punyer pasal...
Biler tengok hasil kek tersbut, not bad...sgt puas hati! Cuma corak dia berserabut sikit la...haha tak kesahlah tu, janji jadi kek, kalau jadik biskut haru jugak gamaknye kan?

Lalala...jom cuci mata tengok kek nie,, sowiii tak cantik sgt rupanya tp rasanya, 5 thumbs up! Ok, nnti saya kongsikan resipinya, nnti u olls semua bolehlah buat jugak..mungkn boleh buat sempena raya nnti ker..tp kami punye mcm tk sempat je nk buat raya..ni pon dh tinggal separuh kena ngap huhu :-)

Ni lah rupa kek yang dah siap di potong...

                                              Dah siap pack 3 bekas, untuk bagi officemate sikit :-)

Ok ni resipinyer:-

Bahan-Bahan:-

5 biji telur Gred A yg sejuk dari peti ais ( saya guna telur gred C, jadi sya tmbah sebiji lg)
2 cwn tepung gandunm - ayak
1 cwn gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovellete
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat (150g)
100g mentega - dicairkan
Pewarna oren, kuning, hijau dan merah
Secukupnya serbuk koko atau serbuk milo ( saya campur dua-dua)

Cara-cara Membuatnya:
1. Panaskan kukusan. Loyang di alas kertas dan di gris sekeliling
2. Pukul telur, gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain kecuali mentega dan pewarna
3. Setelah adunan kembang, masukkan mentega cair. Kaup balikkan adunan hingga rata
4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan warnakan
5. Ratakan adunan pertama di dalam loyang. Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata-rata hingga menutupi lapisan pertama tadi
6. tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas. Bagi memudahkan guna sudu makan dan tompok-tompokkan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko. tabur lagi serbuk koko rata-rata. Ulangi melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
7. Tutup loyang kemas-kemas dengan aluminium foil yang telah disapu mentega
8.Kukus selama 45minit
9.Apabila masak, buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang telah dilapis sudah kelihatan berombak
10.Biarkan kek 5 minit dalam loyang. Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai/pinggan
11. Biarkan kek benar-benar sejuk dan boleh dipotong sebelum dihidangkan


SELAMAT MENCUBA :-)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...